サ China Geschiedenis
Foto Geschiedenis van de Volkeren
Vanaf 200 voor Christus ontwikkelden zich de eerste volkeren. Aan het hoofd van elk volk stond een vorst, maar in werkelijkheid was de macht in handen van de adel. De boeren waren in handen van de adel. Het was een tijd van veel oorlogen. Vanuit het Noorden werden de volkeren vaak aangevallen door Nomadische volkeren. Daarom begon de bouw van een muur rond deze tijd, en later veranderde in de bouw van de Chinenese Muur. Ook de landbouw werd verder ontwikkeld. De handel werd beter doordat de munteenheid ontstond en ambtenaren zorgden voor het bestuur.
Rond 221-207 voor Christus kreeg het Qin-leger de macht. Hun leider was Tj地, een machtige keizer die overal in China het bestuur wou regelen. Hij vond dat 鳬n keizer 鳬n land betekende. Door de vele oorlogen met de Nomadenstammen had hij veel geleerd en had hij de oorlogsmethoden van hen.
Toen Tj段n keizer werd begon hij meteen met de bouw van zijn graf, nagemaakt naar het keizerlijk paleis. Het graf moest Tj段n beschermen als hij dood was. Het moet het kwade uit de buurt houden van mijn geest, dacht Tj段n. Het graf werd gebouwd en was heel groot. Duizenden levensgrote klei-soldaten werden gemaakt uitgerust met wapens, paarden en strijdwagens.
Ook de landbouw industrie van de Qin was hoog. In hun maatschappij was wapenbezit verboden. Er kwamen standaarden voor maten en gewichten en de Qin stam werd steeds groter. Je moest je wel aan het geloof van de stam houden want anders kon je rekenen op de doodstraf. Hoewel de Qin dynastie kort regeerde, hebben zij wel de culturele eenwording van China bepaalt. Ze hadden grote invloed op de geschiedenis van China.

De Han dynastie, die van 206 jaar voor Christus kwam hadden minder macht als de Qion. De Han bloeide meer uit in de arbeid. Ze produceerden en verzonnen veel gereedschap hiervoor en het maakten de arbeid gemakkelijker waardoor ze meer verdienden. In deze tijd breidde China heel uit. Er kwam een heel stuk land bij.
De keizer reageerde het land, bijgestaan door ministers, die de ambtenaren weer controleerden. Door belastingen en handel kon de Han dynastie ongeveer vier eeuwen aan de macht blijven.Het was moeilijk voor de Han om te regeren omdat ze voortdurend in oorlog zaten want China voerde oorlog met de Hunnen. Daarnaast kwamen de rijken landeigenaren in opstand en dat leidde uiteindelijk tot het verval van de Han dynastie.
Vanaf 589 deed eerst de Sui dynastie een poging het verbrokkelde land China weer op te bouwen maar in 618 nam het volk de Tang deze rol over en deze bloeide uit tot het belangrijkste rijk van de geschiedenis van China. Vooral in kunst en cultuur blonk de Tang uit. Ze maakten porseleinen beelden en er werden gedichten geschreven die nu nog in museums te vinden zijn. Ook de wetenschap ontwikkelde snel. De seismograaf en de kompas werden rond deze tijd uitgevonden. Nadat de Tang dynastie verdween probeerde de Sung aan de macht te komenmaar dat duurde niet lang en de Sung raakte al snel de macht weer kwijt.

De Mongolen was het eerste volk dat grote gebieden van China wist te veroveren en te onderdrukken onder leiding van de machtige Djengis Khan. De Mongolen waren een roofzuchtig volk en maakten een einde aan de isolatie politiek van China en openden handelswegen naar het buitenland. Op deze manier kwam de Zijderoute tot grote bloei en in deze tijd (van 1275 tot 1292) reisde ook de Europese ontdekkingsreiziger Marco Polo voor het eerst naar China.
Nadat de Mongolen waren verjaagt door de Chinezen kwam de Ming dynastie vanaf 1366 aan de macht. De Ming dynastie sloot zich helemaal af van de buitenwereld en de keizer kreeg bijna een goddelijke status. Het was in Peking verboden om gebouwen te bouwen die hoger waren dan de hoogste trede van de trap van het paleis en niemand mocht de keizer zien.
Het belangrijkste bouwwerk van deze tijd is 電e verboden stad. Het was het paleis van de Keizer. Niemand mocht er binnen komen behalve de keizer, zijn familie en zijn bedienden. Het dak was geel omdat in die tijd geel de kleur van China was. Daarom mocht de keizer alleen maar geel dragen. De gele draak was het teken van China en dat betekend geluk en wijsheid. Nog steeds met Nieuwjaar dragen de mannen in China tijdens een optocht een gele draak met zich mee als eerbetoon aan China.

Van 1644 tot 1912 regeerde de Qing dynastie. Tijdens deze dynastie groeide de bevolking ineens heel erg. In 1600 leefden er 150 miljoen mensen in China naar 425 miljoen in 1850. Door deze bevolking explosie werd het moeilijker om te zorgen dat elk gezin voldoende eten had. Dat leidde tot onrust en geheime genootschappen, zoals de Tai Ping. Deze groep kwam op voor de arme boeren. Tai Ping was een overloper van de revolutie, die later in China zou plaatsvinden.
Inmiddels probeerden landen als Engeland, Frankrijk, Amerika en Nederland te handelen in China. China werd helemaal uitgebuit en de bevolking werd onrustig. Een voorbeeld daarvan is de Bokser opstand in 1900. Toen ging een geheime sekte buitenlandse bezittingen aanvallen en vernietigen. Na de val van de Qing dynastie in 1912 kwam de 4-jarige keizer Pu Yi op de troon, maar de werkelijke macht was in handen van de lokale, militaire dictators.
In 1921 werd de communistische Partij opgericht, met aan hoofd generaal Tjang Kai Shek. Hij kreeg uiteindelijk de machten hij kreeg zijn eigen partij: De nationale Volkspartij. Later ging deze partij samenwerken met de communisten. Dat was om een gezamenlijk land op te bouwen.
In de jaren dertig vielen de Japanners delen van China binnen maar het Rode Leger wist de Japanners te verjagen. Na de Tweede Wereld Oorlog brak er opnieuw een burgeroorlog uit onder leiding van Tjan Kai Shek. Hij werd onderdrukt door het Rode Leger en hij vluchtte naar Taiwan en stichtte daar een nieuwe republiek.

Onder leiding van Mao, die in 1949 partijleider werd, kreeg de wederopbouw een extra duwtje. Er werden wegen aangelegd en er werden waterprojecten verzonnen. Ook de gezondheidszorg en het onderwijs werden verbeterd. Het schrijven verbeterde vooral.
Vanaf 1957 was er een bezuiniging. Er kwamen Volkscommunes die een eigen gemeenschap werden en eigen voedsel verbouwden. Deze periode noemden ze De Grote Sprong Voorwaarts. Jammer genoeg groeide deze periode uit tot een ramp. De industrie werd niet goed aangepakt en er ontstond de grootste hongersnood van China in de 20ste eeuw. In totaal gingen er tussen de twintig en veertig miljoen mensen in deze periode dood.
Mao werd verantwoordelijk gesteld voor deze mislukking van China en hij stapte uit de regering. Hij ging zich meer met de Buitenlandse politiek bezig houden en hij bleef jaren lang op de achtergrond. In 1966 vond Mao steun bij de Rode Gardisten, die vooral uit studenten en scholieren bestond. Samen met de Rode Gardisten was Mao tegen de Culturele Revolutie en brachten ze de regering ten val. In hetzelfde jaar kwamen hij en zijn vrouw Jiang Qing aan de macht. Uit deze periode is ook het Rode Boekje bekend, dat door miljoenen Chinezen wordt gelezen. Er stonden uitspraken van Mao in. Eind jaren zestig keerden Mao tegen de Rode Gardisten. Hij was het niet meer eens met hun standpunten.
De vrouw van Mao kreeg ondertussen meer macht. Samen met drie andere personen werden ze de Bende van Vier genoemd. Ze wilden de Chinese samenleving vergroten maar na de dood van Mao in 1976 verloor de Bende van Vier de macht en werden ze begin jaren tachtig veroordeeld tot levenslange straffen.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden


Copyright 2002-2018